Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

La Chisindia - grădiniță nouă, sală de nunți și alte investiții

La Chisindia - grădiniță nouă, sală de nunți și alte investiții
Comentează 0

Prima atestare documentară a Chisindiei este din 1349, însă s-au descoperit urme arheologice din perioada romană, iar satele aparținătoare Păiușeni și Văsoaia sînt atestate la 1574, deși Păiușeniul în trecut era un cătun alipit de Chisindia.

Comuna Chisindia are satele aparținătoare Păiușeni, Văsoaia și cătunele din valea Ciolt și Valea Hurez. Chisindia este una dintre cele mai frumoase comune din județul Arad. Aici întîlnești la fiecare pas noul, modernul, dar și tradiționalul, iar natura asa cum a fost creată de Dumnezeu și verdele pădurilor te îndeamnă să revii mereu odată ce ai cunoscut oamenii și frumoasele locuri de aici.

Am ajuns prima dată la Chisindia și Păiușeni în urmă cu aproximativ 26 de ani, prin 1989, fiind șofer pe camion, știu cum era la acea vreme comuna și pot face o diferență văzînd cum se prezintă acum.

Dacă atunci drumurile erau un dezastru, iar spre Păiușeni erau niște băltoace și gropi pe drum, iată că astăzi este asfalt pănă la ieșirea din Păiușeni. Dacă atunci drumul spre Văsoaia era numai ogașe, nu se putea trece numai cu tractorul, astăzi drumul asfaltat te poartă peste culmea dealurilor, prin locuri deosebit de pitorești, pînă în satul Văsoaia în acea oază de liniște și aer curat.

În urmă cu 10 ani aceste lucruri erau doar un vis frumos, însă astăzi sînt o realitate și un plus valoare pentru o comună mică ca număr de locuitori. Cine ar fi crezut că la Chisindia se v-a construi una dintre cele mai frumoase și moderne săli de nunți, sau una dintre cele mai frumoase grădinițe din județul Arad (am mai văzut doar patru în județ la fel de moderne).

Sînt lucruri care vor rămîne pentru copiii și nepoții dumneavoastră, a cetățenilor comunei care vor beneficia de aceste realizări. Toate aceste lucruri s-au  făcut în ani de muncă, proiectele care au fost puse pe hîrtie la Chisindia în Primărie au ajuns a fi aprobate, finanțate și construite în ani de zile. Nu e ușor pentru că fiecare proiect cere timp, drumuri la București, Arad sau Timișoara pentru aprobări, documentări, apoi finanțări și altele, dar acum sînt realizate și rămîn în folosul comunității, a oamenilor.

Acest lucru spune multe, este ca o carte de vizită pentru primărie, a primarului însuși și o mîndrie pentru comună. Primarul Ionel Pașca împreună cu consiliul local au reușit să pună în practică proiecte mari de modernizare a comunei, au scos comuna din noroi cum se spune, trotuare amenajate, străzi pietruite, clădiri administrative reabilitate, iluminat public, amenajare locuri de joacă pentru copii, teren sintetic de sport, cămin cultural complet reabilitat, utilaje noi, avînd acum și un buldoexcavator pentru lucrările edilitare și asfaltare de drumuri în comună.

„Toate aceste proiecte au fost realizate și finanțate prin buget propriu, fonduri Europene și  finanțare de la Consiliul Județean Arad. Prin fonduri Europene s-a finanțat asfaltarea drumurilor către Păiușeni și Văsoaia și grădinița din Chisindia, precum și achiziționarea buldoexcavatorului de la primărie, iar prin programe guvernamentale s-au obținut fonduri pentru începerea lucrărilor de captare și introducerea apei potabile de pe valea Hurezului.” a spus primarul Ionel Pașca.

Dacă în urmă cu vreo doi ani s-a realizat drumul spe Văsoaia, (11km) un proiect mare și greu de realizat, iată că de curînd funcționează și grădinița cu program normal de la Chisindia, construită prin fonduri Europene avînd cele mai bune condiții după normele în vigoare. Grădinița este dotată cu tot confortul și utilitățile pentru copii, inclusiv cu un cabinet medical, mobilier nou, grupuri sanitare moderne, birouri pentru cadrele didactice, săli de clase primitoare, loc de joacă pentru copii în curte, etc.(vezi galeria foto).

„Alt proiect în derulare care se va finaliza în curînd este sala multifuncțională (sala de nunți), un obiectiv foarte așteptat de comunitate. Construită din temelii, tot la standarde înalte, cu uși și geamuri termopan, cu bucătărie complect utilată începînd cu veselă și aparatură foarte modernă de bucătărie pentru gătit, cuptoare, hotă, totul de ultimă generație, iar acum avem și o parte din mobilier deja în sală. S-a finalizat instalația electrică, candelabre, aplice, s-a montat încălzirea centrală, caloriferele, s-au executat lucrări de tencuire, s-a finalizat și tavanul din rigips, iar totul a fost gîndit în culori vii, pastelate, ce dau un aspect elegant sălii. Acum se mai lucrează la ultimele finisaje  și la pavazarea din fața sălii.” mai spune primarul.

Tot proiectul a fost gîndit de primarul Ionel Pașca, pînă la cele mai mici detalii, fără a se face rabat de la calitatea lucrărilor.

,,Prin acest proiect am dorit să avem o sală de evenimente deosebită unde concetățenii mei, Chisindanii, Păiușenanii și Văsăuanii să poată să-și organizeze evenimentele dorite, nunți, botezuri etc. Toate cele necesare unor astfel de evenimente vor fi în dotare, la cele mai înalte standarde de calitate, după toate normele în vigoare inclusiv o terasă pentru fumători. Deși am fi dorit să vedem sala finalizată cît mai repede, pentru a nu face lucrări de proastă calitate, am preferat să înaintăm pas cu pas, în funcție și de resursele financiare disponibile, punînd mai ales accentul pe calitate. Așa cum am spus, lucrările vor fi finalizate pînă la sfîrșitul lunii iunie anul viitor" a mai precizat primarul.

"O altă lucrare în curs este alimentarea cu apă a comunei de pe Valea Hurez, aici avînd o problemă cu întîrzierea lucrărilor care nu ține de noi ca primărie, dar pe care încercăm să o rezolvăm pentru ca lucrarea să poată fi adusă la bun sfîrșit în cel mai scurt timp. Este un proiect de care va beneficia Chisindia, dorind și prin acest lucru să ridicăm nivelul de trai și confortul locuitorilor,  căutînd ca în fiecare an să realizăm cel puțin un obiectiv pentru comună.” a încheiat primarul Ionel Pașca.

Am mers mai departe din Chisindia spre Păiușeni, unul dintre cele mai pitorești sate din județul Arad, aici codrul este frate cu Păiușănanul, pădurea este la ea acasă  în unele locuri coborînd pînă în spatele caselor și grădinilor, oamenii sînt primitori și buni, aerul curat și verdele pădurii parcă te îndeamnă la viață, iar acum toamna cînd pădurea își schimbă haina în culori pastelate este o plăcere să privești de jur împrejur peste țarini și pădure, să te mai bucuri de o zi frumoasă cu soare strălucitor, văzănd frunzele ruginii căzînd ușor purtate parcă de un vînticel dinspre pădure, să-ți amintești poate de copilăria petrecută aici în acest colț de rai și în gînd să șoptești "Unde ești copilărie, cu pădurea ta cu tot..."

Am lăsat apoi în urmă Păiușeniul, ca pe ceva drag mie, însă gîndul mi-a rămas la acest loc minunat multă vreme, poate la pădurea ruginie, sau la susurul liniștit al văii, ori la viața tihnită de aici trăită între păduri.

Galerie foto (191)