Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Ce consecințe are invalidarea pentru fals a mii de semnături USR Arad?

S-a răspândit ca un fulger prin toată țara, ba și în Europa românească, vestea că primarul Aradului a invalidat 21000 de semnături strânse de USR Arad în campania "Fără penali în funcții publice".

Ce consecințe are invalidarea pentru fals a mii de semnături USR Arad?
Comentează 0

În câteva ore, Facebook a fost plin de amenințări, sudalme, insulte, iar Gheorghe Falcă a devenit inamicul public nr. 1 al tinerilor internauți care susțin că vor asanarea morală a spațiului politic românesc. Bun, având în vedere agresivitatea și trivialitatea limbajului unora dintre ei, am putea spune că se ghidează în acest nobil demers după dictonul machiavelic „scopul scuză mijloacele”, un fel de Prima Poruncă a decalogului politicienilor pe care domniile lor îi acuză de lipsă de maniere și de scrupule. 

Dincolo însă de aceste considerente, să vedem ce s-a întâmplat, de fapt, cu cele 21.000 de semnături invalidate de Gheorghe Falcă. Mai exact, de aparatul tehnic al Primăriei Arad, dar adună capital politic mai mare să îl înjuri pe Falcă și în locul funcționarilor (o spun în treacăt, asta este o altă meteahnă politicianistă pe care cei ce vor să schimbe țara în bine au împrumutat-o cu mult succes de la „penalii” pe funcții).

Deci, 21.000 de semnături strânse de USR Arad, invalidate de Gheorghe Falcă. Continuarea este ca la Radio Erevan. De fapt nu sunt 21.000 de semnături invalidate, ci 15.000. Și nu sunt invalidate, ci validate. Cele invalidate sunt, de fapt, aprox. 6000. Și nu sunt invalidate de Falcă, ci de Lilioara Stepănescu, secretarul municipiului Arad. Motivul pentru care au fost invalidate ține de zona Codului Penal: fals în înscrisuri și uz de fals. Înțeleg că pe listele USR ar fi apărut semnături ale unor decedați (până acum credeam că numai Liviu Dragnea e în stare să obțină votul morților), coduri numerice personale greșite, persoane cu domiciliul în alte județe decât județul Arad (unde, potrivit legii, trebuiau să se limiteze cei care au strâns semnăturile). 

Datorită situației de la Arad, campania „Fără penali în funcții publice” se află într-un moment crucial în ce privește credibilitatea sa națională și chiar internațională. În acest moment, miza nu mai este doar persoana celui care a invalidat semnăturile, ci motivul pentru care le-a invalidat. Dacă se va demonstra că există într-adevăr semnături false pe listele USR Arad, că au semnat oameni morți pentru susținerea campaniei USR, așa cum obișnuiau până acum să semneze doar pentru PSD, întreaga campanie este compromisă. Și nu numai aceasta, ci toate celelalte campanii de strangeri de semnături organizate de partidele care susțin că vor să schimbe în bine lucrurile în România. Se va demonstra (bine ar fi să nu fie așa!) că folosesc metodele urâte și ilegale ale partidelor vechi, că în spatele demersului care pretinde moralitate și curățenie în spațiul public este, de fapt, imoralitate și mizerie. Situația este cu atât mai gravă, cu cât USR încearcă să își construiască identitatea de partid diferit de toate celelalte partide, corect, vertical, care respectă legea. Iată de ce miza semnăturilor invalidate la Arad este atât de importantă: pentru că ele reprezintă, de fapt, certificatul de integritate al Uniunii Salvați România! 

Nu vreau să anticipez, este de acum treaba polițiștilor și a procurorilor să vadă dacă și în ce condiții apar morți pe listele USR Arad sau persoane care nu au semnat în realitate. Proporția mi se pare de-a dreptul neverosimilă, aproape un sfert dintre semnături necorespunzătoare. Dar este treaba organelor de anchetă să stabilească dacă este adevărat. Și nu mă îndoiesc că o vor face. 

Sigur, și nu trebuie să omitem nici acest scenariu, este posibil ca primarul Falcă ori secretara Lilioara Stepănescu să fi comis un abuz grav. Știu că reacția USR nu va întârzia să apară, inclusiv în instanță. Pentru această campanie de semnături va fi deja prea târziu, dar pentru integritatea partidului o astfel de acțiune este sanitară! 

Oricine ar avea dreptate, eu insist asupra reacției publice în privința acestui subiect. O informație neverificată, neconfirmată, a fost luată de bună de mii de oameni, poate de zeci de mii, de mass-media naționale și de o parte din opinia publică arădeană. Foarte puțini au fost dispuși să asculte și să pună în balanță și punctul de vedere al acuzatului, Gheorghe Falcă. A fost o execuție publică pe Facebook, una care demonstrează că suntem încă foarte departe de acea societate normală, sănătoasă, pe care susținem sus și tare că a fi gata să o construim, dacă am avea loc de cei care au stricat-o. Iar asta îmi amintește o zicală românească veche: râde hârb de oală spartă…

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite