Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bătaie pe lucrări de artă la vernisajul Salonului Anual de la DELTA

Bătaie pe lucrări de artă la vernisajul Salonului Anual de la DELTA
Comentează 0

P(r)oza zilei: Bătaie pe lucrări de artă la vernisajul Salonului Anual de la DELTA

Ca la fiecare sfârșit de an și de această dată Asociația Filiala din Arad a Uniunii Artiștilor Plastici din România a organizat la Galeria Națională DELTA Salonul Anual de Arte Vizuale, prilej de a-și expune lucrările pentru toți artiștii plastici importanți ai Aradului.

Numai că, spre deosebire de ceilalți ani, acum, la vernisajul din acest sfârșit de săptămână de la DELTA, s-au înghesuit, călcându-se pe bombeuri, toate notabilitățile orașului (ba au venit chiar și lideri mai ambițioși din județ). Președintele Filialei PSD, Dorel Căprar, președintele PNL, Gheorghe Falcă, Levente Bognar (din partea UDMR-ului), președintele Consiliului Județean, Iustin Cionca, prefectul județului, Cosmin Pribac, comandantul IPJ (Poliției), Ioan Tamaș, comandantul Poliției Locale, Viorica Graur, comandantul Jandarmeriei, reprezentantul SRI-ului, reprezentantul Centrului Militar, reprez. Oficiului de Cadastru, reprez. Poliției de Frontieră, reprez. Arhivelor Naționale, reprez. Direcției pentru Agricultură, reprez. Agenției, Pentru Imbunătățiri Funciare, reprez. Protecția Mediului, reprez. Garda Națională de Mediu, reprez. Direcției Silvice, reprez. Direcției pentru Cultură și Patrimoniu, reprez. Serviciului de Metrologie, reprez.Protecției Consumatorilor, reprez. Inspectoratului Școlar, reprez. Casei Corpului Didactic, Direcția pentru Sport și Tineret, Club Sportiv Municipal, ANAF (Finanțele Publice), Inspectoratul Teritorial de Muncă, Casa de Pensii, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Direcția de Sănătate Publică, Casa de Asigurări de Sănătate, Serviciul Ambulanță, Drumuri Naționale, Registrul Auto Român, Direcția de Statistică, Direcția Sanitar Veterinară, Inspectoratul de Construcții, Poșta, Registrul Comerțului, Judecătoria, Parchetul, Compania Apă - Canal, Evidența Persoanelor, Spitalul Județean, Aeroportul, Compania de Transporturi, Episcopia și, atenție, o asociație care are o titulatură, ce l-ar face invidios pe suprarealistul Salvador Dali: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară a Sistemului Integrat de Gestionare a Deșeurilor.    

Iar scopul prezenței la vernisaj a atâtor lideri de partide, instituții ale statului și deconcentrate, a fost unul cât se poate de nobil:anume acela că fiecare dorea  achiziționarea, pentru instituția pe care o reprezenta, desigur, a cel puțin o lucrare artistică expusă.

După cum probabil vă imaginați, acest lucru nu a fost cu putință, operele artiștilor plastici arădeni neajungând nici la jumătate dintre iluștri solicitanți. Până la urmă președintele filialei arădene a UAP, cunoscutul sculptor Dumitru Șerban, a aplanat conflictul, propunând ca săptămâna aceasta lucrările să rămână așa cum sunt pe simeze și să poată fi admirate de publicul iubitor de artă din municipiu, iar imediat după Crăciun să fie luate etichetele cu prețurile de pe lucrări, și fiecare dintre cei prezenți (acum) să poată cumpăra (atunci) operele la licitație. Iar cel cu mai mare dare de mână să câștige! Și odată cu el, slavă Domnului, să câștige în sfârșit și artistul!!!

Bineînțeles că-i vom ține la curent pe cititorii arq cu desfășurarea licitației, ba ne bate gândul să o și filmăm, dacă ni se îngăduie și imaginați-vă de pe acum ce patimi și dueluri se vor isca, atât ideologic, între liderii partidelor politice, cât și datorită opțiunilor estetice: de exemplu, eu sunt convins că Înaltpreasfințitul Părinte dr. Timotei Sevicu, mare colecționar de sculpturi ( mai are la reședința episcopală și un bust, pe care i l-a executat Ioan Tolan), va licita la sânge pentru lucrarea lui Cosmin Moldovan, „Bărbat învins de sistem”, împotriva inspectorului de poliție Ioan Tamaș, adică a sistemului însuși.

P(r)ozeur: Vasile Zărăndan

P.S. Din păcate acest articol nu a fost decât ... visul unei nopți de iarnă. Căci, în amara realitate cotidiană, după decembrie 1989 nici o instituție a statului român nu le-a cumpărat artiștilor arădeni nici măcar o pictură sau o sculptură.

Cică pe vremea „Împușcatului și a odioasei sale soții” (citat din presa vremii), de bine de rău PCR-ul, UTC-ul, sindicatul, gărzile patriotice, organizația pionierilor, ori măcar cea a femeilor, dar tot se găsea cineva, care să joace rolul de MECENA și cumpăra acolo, câteva lucrări la vernisaje și toată lumea era fericită !!!

Dar chiar era?

Galerie foto (55)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite