Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Bani româneşti, în paradisuri fiscale. Fiscul trage un semnal de alarmă

Peste un miliard de euro au ieşit numai anul trecut din România prin intermediul offshorurilor, către paradisuri fiscale, arată reprezentanţii Fiscului. Unii specialişti în domeniu estimează că, după 1990, economia României a pierdut câteva mii de miliarde de dolari în acest fel.

Bani româneşti, în paradisuri fiscale. Fiscul trage un semnal de alarmă
Comentează 0

Peste 5.300 de societăţi cu o cifră de afaceri de 48 de miliarde de euro, adică aproape 20 la sută din totalul de la nivelul naţional, au legături cu paradisurile fiscale, potrivit unei analize realizate de KeysFIn. Analiştii fiscali explică de ce este în avantajul multinaţionalelor să îşi transfere banii către alte state.

"Evident, multinaţionalele doresc să îşi ducă profitul în acele pardisuri fiscale unde taxele sunt inexistente sau foarte reduse. De exemplu, dacă în România o multinaţională îşi mută profitul într-un paradis fiscal precum Olanda, nu va mai plăti 5 la sută taxe pe dividente şi nici 16 la sută impozit pe profit, costul fiind 0", spune Adrian Benţa, analist fiscal.

Specialiştii ne-au spus şi care este principala metodă de a fenta statul român.

"Metoda preţurilor de transfer. O societate din România cumpără bunuri de la societate din offshoruri la preţuri majorate faţă de preţul pieţei. La rândul ei, societatea din România vinde bunurile, produsele, către societatea din offshore la preţuri mai mici decât preţul pieţei", mai spune Adrian Benţa.

Aceasta nu este, însă, singura. Oamenii de afaceri obişnuiesc să mai achiziţioneze servicii de consultanţă şi management la preţuri mult mai mici decât cele ale pieţei sau să se împrumute de la societatea mamă din offshore la dobânzi mai mari decât cele ale sistemului bancar. 

"Asta presupune ca un inspector ANAF să intre pe fir. Să fie sesizat chiar din oficiu, să existe un dosar penal pentru a exista o urmărire a sumelor ce sunt transferate dintr-o parte în alta pentru a forma acest trio: societatea din România, societatea din paradisul fiscal şi beneficiarul final", spune avocatul Adrian Cuculis. 

Specialiştii juridici spun că ANAF ar trebui să aibă o legătură mai bună cu omologii săi din alte ţări pentru ca informaţiile fiscale şi circulaţia banilor din România să poată fi urmărite. 

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite