Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Austria și Ungaria se bat pe gazele din Marea Neagră. Ce face România?

Austria și Ungaria se dovedesc extrem de interesate de gazele din Marea Neagră, în timp ce liderii decizionali de la București dau senzația că nu au nicio strategie concretă în această direcție. Ungaria s-a lăudat recent, prin vocea premierului Viktor Orban, că a ajuns la o înțelegere cu autoritățile de la București astfel încât exportul de gaze din România să se oprească în țara vecină, fapt care ar pune în pericol proiectul european BRUA.

Austria și Ungaria se bat pe gazele din Marea Neagră. Ce face România?
Comentează 0

Statul român ar putea încasa rede­ven­ţe de 2,8 miliarde de euro în 20 de ani din gazele extrase din Marea Neagră, la nivelul anului 2025 fiind estimată o dublare a producţiei na­ţionale de gaze ca urmare începerii exploatării offshore.

În absenţa unor polici coerente privind fo­losirea acestei resurse şi pe plan local, cel mai pro­babil sumele câştigate de România din po­vestea gazului din Marea Neagră nu vor fi sem­nificativ mai mari, în acest moment fiind mai vizibil interesul Ungariei şi al Austriei pentru uti­lizarea acestor descoperiri offshore.

„Noi producem 10-11 miliarde de metri cubi şi consumăm tot atât. Probabil în 2025, vom produce 18-20 de miliarde de metri cubi dacă va ajunge Marea Neagră la un potenţial com­­plet de exploatare, iar atunci se va căuta cum­­părător", a declarat Sorin Călin Gal, direc­torul general al Direcţiei generale de gestio­na­re, evaluare şi concesionare a resurselor și rezer­ve­lor de petrol din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Primele cantităţi de gaze din Marea Neagră, din noile proiecte, ar putea atinge ţărmul românesc în 2019, a mai spus oficialul ANRM în cadrul ZF Power Summit.

Recent, consultantul politic Cozmin Guşă a tras un semnal de alarmă: Viktor Orban blochează dezvoltarea proiectului BRUA, pentru că-i face jocurile lui Vladimir Putin.

Premierul Viktor Orban a declarat vineri că Ungaria vrea "să scape de monopolul gazului venit de la Moscova" și, în acest sens, oficialii de la Budapesta vor semna un acord pentru a importa anual 4 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România.

"Orban minte, vrea să ne păcălească că are o atitudine anti-rusească. Proiectul este BRUA (Bulgaria, România, Ungaria şi Austria), iar el vrea să fie numai BRU, fără Austria. Este un lucru ilegal, fiind vorba de fonduri UE pentru BRUA. Orban face un mare serviciu Rusiei și lui Putin, dacă blochează, prin statul român, gazele în Ungaria", a declarat Cozmin Gușă într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Potrivit consultantului politic, din Austria încolo Europa este foarte bine conectată prin conducte de gaz. Dacă se face proiectul BRUA și nu BRU, iar gazul ajunge până în Austria va exista o concurență de preț între gazul rusesc și gazul din alte surse, nu numai din Marea Neagră, ci și cel din Azerbajdan, unde vorbim de o cantitate foarte mare.

Miza opririi proiectului BRUA în Ungaria este majoră pentru Rusia, iar oficialii de la București - Meleșcanu, Dragnea și Tăriceanu ajută implicit acest joc geostrategic.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite