Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Au cucerit Cetatea! Peste 1500 de arădeni, la un concert unic între zidurile seculare

Filarmonica de Stat Arad a dat tonul unei stagiuni care se anunță a fi plină de surprize plăcute pentru publicul arădean, cu un eveniment inedit: punerea în scenă a renumitei opere Tosca într-o locație emblematică pentru orașul nostru – Cetatea Aradului.

Au cucerit Cetatea! Peste 1500 de arădeni, la un concert unic între zidurile seculare
Comentează 0

Spectacolul de operă la care au fost prezenți peste 1.500 de arădeni este rezultatul parteneriatului între Filarmonica de Stat și Ministerul Apărării Naționale – U.M. 01249. Premiera arădeană a operei Tosca a fost dedicată Zilei Veteranilor din Teatrele de Operații.

„Capodopera lui Puccini oferă o imagine complexă a sintezei dintre tradiția verdiană și verism prin împletirea lirismului sentimental cu accentele eroico – tragice ale desfășurării teatrale. Într-o formă concentrată, ce zugrăvește puternic confruntarea de temperamente, piesa lui Sardou „orchestrată” de Puccini, după 115 ani de la premiera sa de la Roma, a fost prezentată arădenilor dincolo de scena teatrală, dar, totuși dedicată veteranilor din... teatrele de operații. Un eveniment cu adevărat special, într-un cadru insolit, încărcat de istorie.” – dr. Alin Văcean, manager al  Filarmonicii de Stat Arad.

Data de 1 octombrie 2015 a devenit astfel o dată de referinţă pentru instituţia de concerte, la reuşita căreia și-au adus aportul orchestra simfonică şi corul academic, pregătit de Robert Daniel Rădoiaș, regia semnată Nicolae Mihai Brânzeu, o distribuţie internaţională riguros selectată – soprana Erdenetuya Balgansuren (Tosca), Michael Sheshaberidze (Cavaradossi), Paride Pandolfo (Scarpia), Octavian Vlaicu (Angelotti), Gelu Dobrea (Sacristanul), David Buzgău (Sciarrone/Temnicerul), Păstorul (Mirela Cusursuz) şi nu în ultimul rând concepţia dirijorală a maestrului venețian Roberto Salvalaio.

 

Protagoniștii:

Roberto Salvalaio – Dirijor

Robert Daniel Rădoiaș – Dirijor cor academic

Nicolae Mihai Brânzeu – Regizor

Erdenetuya Balgansuren – Tosca

Michael Sheshaberidze – Cavaradossi

Paride Pandolfo – Scarpia

Octavian Vlaicu – Angelotti

Gelu Dobrea – Sacristanul

David Buzgău – Sciarrone/Temnicerul

Mirela Cusursuz – Păstorul

 

Scrisă pe un libret de Giuseppe Giacosa şi Luigi Illica, inspirat de piesa lui Victor Sardou, Tosca a fost prezentată la Teatro Costanzi din Roma, la 14 Ianuarie 1900, având parte de o distribuţie în care rolul principal feminin i-a revenit sopranei de origine română Hariclea Darclée. Muzica lui Puccini îmbracă la modul ideal intriga, iar de mai bine de un secol popularitatea partiturii este  constant susţinută de succesul ei dramatic, de melodicitatea ei cu adevărat unică si de subtilitatea  ei teatrală.

Galerie foto (74)

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite