Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ASF a stabilit tarifele maxime pentru prima RCA! Cât vor plăti șoferii

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat astăzi, într-o ședință specială, Raportul cu privire la determinarea tarifelor de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru pagube produse terţilor prin accidente de vehicule.

ASF a stabilit tarifele maxime pentru prima RCA! Cât vor plăti șoferii
Comentează 0

“Tarifele de primă RCA maxime au fost determinate pe baza metodologiei adoptate de Consiliul ASF pe data de 5 octombrie, în urma unui proces de consultare publică, iar calculele respectă atât prevederile OUG 54/2016, cât și practicile actuariale general acceptate în industria asigurărilor”, se arată înt-un comunicat al ASF.

Astfel, pentru un autovehicul de transport marfă cu masa peste 16 tone deținut de o persoană juridică, primă maximă va fi de 7.534 de lei, iar în cazul autovehiculelor de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri prețul se va ridica la maximum 6.600 lei.

În ceea ce privește persoanele fizice din categoria de vârstă 31-40 de ani,, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc tariful de primă maxim rezultat este de 610 lei.

“Formula de calcul cuprinde frecvența daunelor, dauna medie, daunele întâmplate, dar neraportate (IBNR), inflația daunelor și încărcarea de siguranță, care determină prima de risc, la care se adaugă cheltuielile de achiziție și administrare, fixe și variabile, precum și încărcarea de Bonus/Malus (15%) și cota de profit (1%)”, se mai arată în comunicatul ASF.

Potrivit Autorității de Supraveghere Financiară, cheltuielile de achiziție și administrare ale societăților de asigurare cuprind o cotă de 25%, în care intră contribuţiile asigurătorilor la fondurile de garantare şi compensare a daunelor (FGA, Fondul pentru victimele străzii, Fondul Carte verde) de 8%, cheltuielile cu reţelele de distribuţie şi/sau intermediarii din piaţă (brokeri) – 10%, costul de capital de circa 2%, şi cheltuieli proprii variabile (5%). La aceasta se adaugă o cotă fixă de cheltuieli administrative cu salarii, chirii etc., în sumă de 70 lei per unitate de expunere, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice.

Tarifele maxime stabilite de ASF, potrivit legii, vor fi transmise Ministerului Finanțelor Publice, care le va supune aprobării Guvernului.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite