Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aradul solicită, prin PNDL, pentru drumuri, 1% din bugetul acestui program, la nivel naţional

Consiliul Judeţean Arad a depus 7 proiecte pentru finanţarea reabilitării şi modernizării unor tronsoane de drum, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL). Lungimea totală a acestor drumuri este de circa 150 de kilometri, iar valoarea estimată este de 60 de milioane de euro.

Aradul solicită, prin PNDL, pentru drumuri, 1% din bugetul acestui program, la nivel naţional
Comentează 0

„La o primă impresie, pare o sumă colosală. Dar, dacă vorbim în procente, e vorba de doar 1% din suma totală destinată proiectelor care pot fi accesate prin acest program naţional. Iar lungimea totală, 150 de kilometri, este 12-13% din lungimea totală a drumurilor judeţene aflate în administrarea Consiliului Judeţean. Consider că Aradul merită să i se aloce aceste sume deoarece se numără printre judeţele cele mai «disciplinate» fiscal. În schimb, primeşte înapoi doar circa 55% faţă de cât contribuie la Bugetul de Stat. Mi se pare normal, ca o compensare, să fie finanţată modernizarea tronsoanelor respective”.

Au fost alese, pentru a fi finanţate prin PNDL cele mai importante tronsoane de drum, care cu o excepţie, Târnova-Tauţ, au fiecare câte 20 de kilometri sau chiar mai mult. Acestea, odată modernizate, vor lega direct unele localităţi şi vor decongestiona traficul de pe principalele drumuri ale judeţului.

„Sperăm ca aceste proiecte să fie finanţate. Noi, cei din administraţia locală, ne-am făcut «temele», aşteptăm ca şi Guvernul să răspundă la fel de profesionist solicitărilor noastre. Fac apel la Guvern, la parlamentarii Puterii, deoarece avem nevoie de sprijin, arădenii au nevoie de sprijin. Pentru fonduri europene există un criteriu clar: punctajul pe care îl obţine un proiect. La fondurile prin PNDL nu există un asemenea criteriu, ci doar liberul arbitru”, a completat vicepreşedintele Sergiu Bîlcea.

Cele şapte tronsoane finanţabile prin PNDL sunt următoarele, cu menţiunea că primele cinci proiecte au fost deja depuse:

  1. DN 79-Mişca-Apateu-Berechiu (19,900 km);
  2. Gurahonţ-Dieci-Buteni (22,200 km);
  3. Nădab-Zărand-Seleuş (21,130 km);
  4. Sânmartin-Şimand-Olari-Caporal Alexa (23,540 km);
  5. Bârsa-Dezna-Moneasa-lim. judeţ (28,000 km);
  6. Lipova-Şiştarovăţ-Cuvejdia (26,000 km);
  7. Târnova-Tauţ (9,000 km).
  8. Total = 149,770 km

Comunicat CJ Arad 


Scrie un comentariu

trimite