Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Aradul în TOP 10 judeţe în care se trăieşte mai bine. HARTA puterii de cumpărare a românilor

Puterea de cumpărare a românilor a crescut în 2016, comparativ cu 2015. Anul trecut, în ţara noastră s-a înregistrat o majorare cu 12% a puterii de cumpărare, în contextul în care şi la nivel european a fost identificată o evoluţie pozitivă a acestui aspect, potrivit unui studiu GfK privind puterea de cumpărare pe bătrânul continent. La nivel naţional, cei mai bogaţi români sunt locuitorii capitalei, urmaţi de cei din judeţele Timiş şi Cluj. Totuşi, deşi în creştere, puterea de cumpărare din România rămâne una dintre cele mai scăzute la nivel european.

Comentează 0

Puterea medie de cumpărare sau venitul disponibil pe cap de locuitor înregistrată în România anul trecut este de 4.181 euro, potrivit studiului GfK privind puterea de cumpărare în Europa. Această sumă duce ţara noastră pe locul 33 din cele 42 de state incluse în cercetare, menţinându-se, practic, poziţia ocupată în urmă cu doi ani. Venitul înregistrat de România reprezintă aproximativ o treime din media europeană. În comparaţie cu 2015, România a crescut cu aproape 12% puterea nominală de cumpărare pe cap de locuitor.

Bucureştenii, cei mai bogaţi români

În ceea ce priveşte situaţia pe judeţe, în ţara noastră cei mai bogaţi locuitori sunt cei din Bucureşti, care au cea mai mare putere de cumpărare: 6.288 de euro pe cap de locuitor, cu 50 de procente peste media pe ţară. Această cifră plasează locuitorii capitalei la aproximativ acelaşi nivel cu locuitorii din Polonia (locul 29 în Europa).

Locuitorii judeţului Timiş ocupă poziţia a doua cu 4,987 euro pe cap de locuitor şi cei din Cluj, cu 4,931 euro pe cap de locuitor. Top 10 este completat de judeţele Ilfov, Braşov, Constanţa, Sibiu, Arad, Prahova şi Argeş. Judeţele aflate în top 10 sunt, de fapt, singurele cu o putere de cumpărare peste media naţională, toate celelalte 32 situându-se sub aceasta. 

Ultimul loc între cele 42 de judeţe din România este ocupat de Vaslui. Puterea de cumpărare a locuitorilor acestei regiuni este de doar 3.054 de euro. Aceasta este cu 28% sub media pe ţară şi la aproximativ acelaşi nivel de venit disponibil cu locuitorii Serbiei sau Macedoniei (poziţia 35, respectiv 36 în Europa).

13,672 euro pe cap de locuitor, puterea de cumpărare medie la nivel european

Comparativ cu 2015, anul trecut la nivel european puterea de cumpărare medie a crescut uşor. Venitul net disponibil al populaţiei variază substanţial între cele 42 de ţări incluse în studiul citat. Cea mai mare putere medie de cumpărare o găsim în Liechtenstein, Elveţia şi Luxemburg, în timp ce cea mai slabă se înregistrează în Belarus, Moldova şi Ucraina. Ucrainenii au doar a opta parte din puterea medie de cumpărare a locuitorilor Liechtenstein-ului. 

Conform studiului, suma disponibilă consumatorilor europeni în 2016 pentru cheltuieli şi economisire a fost de aproximativ 9.180 miliarde de euro. Acest lucru corespunde unei puteri medii de cumpărare pe locuitor de 13.672 de euro pentru cele 42 de ţări analizate.

Creşterea scăzută a puterii de cumpărare medie la nivel european se datorează în principal efectelor cursului de schimb şi stagnării ratelor de creştere în unele dintre cele mai mari ţări. Cu toate acestea, multe ţări au rate de creştere de peste 5 procente, inclusiv Islanda, Bulgaria, România, Estonia, Cehia, Bosnia-Herţegovina, Croaţia, Malta, Slovacia, Luxemburg şi Letonia.

sursa: http://www.gandul.info/

 

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite