Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Anunţ BOMBĂ! Se vrea eliminarea examenului de BACALAUREAT

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a prorpus joi o iniţiativă legislativă care ar presupune excluderea obligativităţii examenelor de bacalaureat pentru liceeni. Totuşi, actualul ministru al Educaţiei de peste Prut, Corina Fusu, a catalogat drept „o glumă”.

Anunţ BOMBĂ! Se vrea eliminarea examenului de BACALAUREAT
Comentează 0

Corina Fusu a comentat pe facebook că pregătirea copiilor pentru secolul al XXI-lea şi provocările lui înseamnă „o educaţie de calitate, modernă”. 

“Aceasta presupune mai multă cunoaștere și un proces de învățare în ritm cu dezvoltarea tehnologiei. Nu înseamnă lipsa de standarde, așa cum doresc unii. Modernizarea educației e un pas spre viitor nu spre trecut. Propunerea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSDM) este o glumă, dar și o dovadă în plus că gândirea politică regresează. Destinul copiilor noștri nu este obiect de joacă la 'ruleta rusească', ci se constituie zilnic în școli, cu respect pentru copii, părinți și dascăli”, a menționat ea.

Dodon a venit cu trei propuneri de reforme a modului în care elevii să absolve liceul. Prima prevede ca fiecare elev, fără excepţie, să primească la închieierea studiilor un certificate de finalizare a şcolarizării, chiar dacă nu a susţinut examenele de BAC. A doua propunere menţionează că liceeni care vor dori să dea “examenul maturităţii” trebuie să depună o cerere în acest sens la administraţia şcolii. În present doar cei care nu vor să dea BAC-ul fac o cerere.

“Acum propunem să fie invers: să scrie cerere cei care vor să dea BAC-ul", specifică inițiativa prezidențială. În fine, a treia propunere prevede ca în paralel cu BAC-ul obișnuit, universal să existe alternativa unor examene de profil. Mai exact, un licean care va dori să devină student la arte, să nu fie obligat să dea BAC-ul general, ci să poată alege alte 2-3 discipline, în baza cărora să dea un examen de profil în liceu, iar cu rezultatele de la acel examen să pretindă un loc la instituțiile superioare de profil, mai arată sursca citată.

De asemenea, în timpul campaniei electorale, Dodon a spus că examenul de BAC trebuie eliminat, deoarece i-ar stresa prea tare pe elevi şi că ar fi provocat chiar şi cazuri de suicid, declaraţiile sale fiind criticate de specialişti şi societatea civilă.

Sursa realitatea.net


Scrie un comentariu

trimite