Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

ANALIZĂ. Scumpirea carburanților, mai mare decât acciza Guvernului

Benzina și motorina s-au scumpit de la începutul lunii august până acum cu mult mai mult decât contravaloarea accizelor introduse de către Guvern, relevă datele Comisiei Europene.

ANALIZĂ. Scumpirea carburanților, mai mare decât acciza Guvernului
Comentează 0

Reamintim, Guvernul a reintrodus acciza suplimentară de 7 eurocenți pe litru, în două etape: una de la 15 septembrie și cealaltă de la 1 octombrie. Accizele introduse de către autorități cumulează 32 de bani pe fiecare litru de carburant. La această sumă se mai adaugă 6 bani pe litru după adăugarea TVA de 19%, ceea ce ar însemna 38 de bani.

Numai că datele făcute publice de către Executivul comunitar arată o scumpire mai mare.

Astfel, la raportarea din data de 31 iulie, ultima de dinainte ca Guvernul să anunțe proiectul privind majorarea accizelor la combustibili, un litru de benzină costa 4,579 lei în medie în România. La raportarea făcută în data de 16 octombrie, ultima disponibilă, prețul a ajuns în medie la 5,034 lei pe litru, adică o scumpire de 45 de bani pe litru.

Mai ieftin în Bulgaria și Polonia, mai scump în Ungaria

La motorină situația este și neagră: dacă la 31 iulie un litru costa în medie 4,529 lei în țara noastră, la cea din data de 16 octombrie motorina costa 5,138 lei pe litru. Diferența este de 60 de bani pe litru.

Calculat în euro, în România benzina costă acum 1,098 euro pe litru, în vreme ce în Bulgaria prețul este de 1,019 euro pe litru, în vreme ce în Polonia este 1,074 euro pe litru. Dintre statele din zonă, numai în Ungaria benzina este mai scumpă, cu 1,133 euro pe litru.

În cazul motorinei, un litru de carburant diesel costă în România echivalentul a 1,121 euro. În Bulgaria, aceeași cantitate costă 1,012 euro pe litru, iar în Polonia 1,043 euro pe litru. La fel, în Ungaria motorina este mai scumpă, prețul fiind de 1,164 euro pe litru.

Citeste mai mult pe libertatea.ro


Scrie un comentariu

trimite