Vremea Romania, Arad -6°C

Stiri Arad

Abrogarea pensiilor speciale, un proiect sortit eşecului. Vot final în Senat

Parlamentarii USR propun abrogarea pensiilor speciale, cu două excepţii: militarii şi magistraţii. Proiectul este supus, miercuri, votului final în plenul Senatului. Forul decizional este Camera Deputaților.

Abrogarea pensiilor speciale, un proiect sortit eşecului. Vot final în Senat
Comentează 0

Proiectul "contribuţiile egale - pensii egale" a primit raport de respingere din partea senatorilor PSL si ALDE, iar PNL si PMP s-au abţinut de la vot.

Comisia pentru muncă din Senat a dat săptămâna trecută un raport de respingere propunerii legislative aparținând USR prin care pensiile speciale, exceptând cele militare și ale magistraților, se abrogă.

Pensiile speciale, care consumă resurse bugetare majore, fuseseră eliminate de Guvernul Boc în 2010, dar au fost reintroduse ulterior de guvernele PSD.

Proiectul prevede eliminarea pensiilor speciale pentru șapte categorii de angajați: parlamentarii, judecătorii Curții Constituționale, angajații Curții de Conturi, corpul diplomatic și consular, personalul aeronautic civil navigant profesionist, personalul auxiliar al instanțelor și al parchetelor, funcționarii publici parlamentari.

Proiectul de lege prevede și plafonarea pensiei pentru magistrați și militari la nivelul soldei sau salariului brut lunar din ultima lună de activitate.

Senatorii PNL și PMP din comisie s-au abținut de la vot, iar cei de la PSD au fost cei care au votat respingerea proiectului.

Proiectul prevede menținerea a două excepții de la abrogare-pentru pensiile militare de stat, excepție care există și în celelalte țări membre NATO, și pentru pensiile magistraților, unde Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) recomanda un regim de pensionare special.

În expunerea de motive, inițiatorii susțin că proiectul urmărește "restabilirea egalității în relația cu statul prin abrogarea regimurilor de pensii speciale și revenirea la principiul contributivității. Regulă trebuie să fie, potrivit acestora, 'la contribuțiile egale-pensii egale'."

"Numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6,6 miliarde lei în 2017," arată parlamentarii USRîn expunerea de motive.

Senatul este prima cameră sesizată, Cameră Deputaților fiind decizională.

Sursa

Articole asemanatoare


Scrie un comentariu

trimite